Erzincan’ın İliç ilçesinde, siyanür sızıntısının ardından faaliyeti durdurulan altın madeninde bugün keşif yapılacak. Avukat İsmail Hakkı Atal, büyük bir facia yaşanmaması için madenin kapatılması gerektiğini belirterek, “Burada meydana gelebilecek bir deprem sonucunda bu siyanürlü 66 milyon ton, Anagold madeninin atığı siyanürlü zehir Fırat Nehri’ne karışacak olursa Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter” dedi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin işlettiği altın madeninde siyanür sızıntısı yaşanmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından madene 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Bakanlık, madenin faaliyetini durdurmuştu.
Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu’nun altın madenin kapatılması için sızıntıdan önce açtığı davada İliç Asliye Hukuk Mahkemesi, madende keşif yapılmasına karar vermişti. Cezayirlioğlu, madenin fay hattı üzerinde bulunduğunu ve deprem olması durumunda madene ait atık havuzundaki siyanürün doğaya karışma tehlikesi olduğunu savunmuştu.
Maden sahasında bugün bilirkişiler tarafından keşif yapılacak. Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal, keşif öncesi yaptığı açıklamada, madendeki siyanür sızıntısını anımsattı. Atal, “20 kilo saf siyanürün olduğu, 20 metreküp, yani 30 tondan fazla siyanür, Fırat Nehri’ne karıştı. Fakat o videolarda gözüken, içinde 66 milyon ton siyanürlü ve diğer zehirli maddeler bulunan zehirli bir sıvı var. Bu zehirli sıvının Türkiye için büyük tehlike oluşturduğu aşikar. Burada meydana gelebilecek bir deprem sonucunda bu siyanürlü 66 milyon ton, Anagold madeninin atığı siyanürlü zehir Fırat Nehri’ne karışacak olursa Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter. Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer” diye konuştu.
Atal, olası bir depremde madenin atık havuzundaki zehirli maddelerin doğaya karışmasını önlemek için madenin kapatılması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili açıklama gönderen Anagold firması haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek avukat hakkında hukuki girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.
Firma'ının açıklaması şöyle:
"Çöpler Altın Madeni'ne ilişkin tüm proses üniteleri bölgenin depremsellik özellikleri dikkate alınarak dizayn edilmekte ve jeoteknik olarak da sürekli olarak takip edilmektedir.ÇED raporu içinde depremsellik ile ilgili gereken değerlendirmeler yapılmış olup, ünitelere ait dizayn raporları yetkili mercilerce incelenip onaylanmakta ve ardından inşa edilmekte, jeoteknik izleme sonuçları da yetkili kurumlar ili paylaşılmaktadır.
Haber metnindeki ifadelerinin aksine 21 Haziran 2022 tarihinde, maden operasyon sahasında seyreltilmiş siyanür içeren bir solüsyon döküntüsü meydana gelmiştir. Bu döküntü toprak zeminden sıyrılarak, sıyrılan malzeme depolanması gereken yığın liç alanına geri taşınmış ve alan derhal temizlenmiştir. Döküntü, siyanür değil, seyreltilmiş siyanür liç çözeltisidir. Yaşanan kazada iddia edilenin aksine kesinlikle Fırat Nehri'ne veya yer altı ya da yer üstü su kaynağına, siyanür akışı olmamıştır. Meydana gelen olaydaki teknik arıza kısa süre içerisinde giderildiğinden; insan sağlığı, tarım alanları ve çevresel açılardan herhangi bir tehlike yaratmamıştır. Ayrıca haberde belirtilen atık miktarlarıyla ilgili ifade edilen sayıların da bir gerçekliği bulunmamaktadır.
Mesleği avukatlık olan birinin hakim olmadığı teknik konularda halkı endişeye sürükleyecek bu şekilde gerçeğe aykırı ve halkı endişeye düşürmeye yönelik bir açıklama yapması ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kabul edilemeyeceği ve değerlendirilemeyeceği gibi ayrıca meslek ilke ve kurallarına aykırılık teşkil etmektedir. Müvekkil Şirket, bu hususta da gerekli hukuki aksiyonu alacaktır."